Saturday, June 19, 2010 at 12:39 AM | 0 comments  
tadi baru tt bersama pie, tuah, pesal ngan ade lagi sorang ape aku tak ingat name die...haha...biase la tt...cite pasal umah...cpo...tapi aku ade selit2 riki2 pasal moto er6n tuah...heeiii...bile la impianku nak tercapai ni...hoho

ari ni aku bekerja shift malam setelah 3 ari aku cuti....dan arini jugak (siang) adalah ari ketiga aku merayau2...peh....bayangkan la aku pusing kl, pj ni....sume nek moto nouvo je...tu pasal la aku nak er6n...alang2 nak nek lelame...bio le sedap sket muto tu...haha

aku telah berjaya menyetelkan cukai taksiran utk umah sri damansara, dan pas resit kat lawyer...harap2 cepat la dapat claim balik kat bank...leh wat pusing bende lain...utk cukai taksiran umah seri kembangan lak, aku jmp pegawai mpsj td mintak pengurangan....dan dapat la kurang 300...ok la tuh...banyak gak bagi aku laa....umah cemara tu jugak aku da sambungkan elektrik...so far aku cek takde pape masalah...lampu bilik air 1st je tak menyala...takde hal sangat la tuh...cume air je masalah ni...aku da penat nak bertekak ngan akak opis maintenance yang bodo tuh....takpe...minggu depan aku sambung "gadoh maintenance the 2nd"...haha

loan aku utk umah 2nd ni pun da approve...yahoo!!! cepat gile approve...aku rase dalam mase 4 ari je kot...tadi aku da runner gi cimb n sign sume letter offer...takyah bace banyak pun....pasal sume terms same ngan umah 1st...loan 40 taun, MRTA 10 taun...tapi yang ni lagi murah la....sbb aku dapat harga pun murah...hehe

projek terbaru sok...aku akan try dapatkan umah untuk pesal...umah ni agak terbaek kat tropicana selatan sane tuh....cume harga RP stil tinggi berbanding market value....tapi kitorang da riki2 umah sume n pesal puas ati...so aku truskan projek kali ni....bid bagi pihak pesal!! pergh nampaknya langkah aku dalam bidang ni da semakin panjang....bole wakilkan utk org plak!! haha....takpe, aku suke wat bende ni ramai2...tambah network kate org...semoga beliau dapat RP sok...ammiinnn...

sok malam aku merapu lagi ok...skang ni aku nak wat kerja yang da bertangguh sejak 6 jam yang lalu...haha...zzaaasss!!!
Posted by anep@kecixz
Tuesday, June 15, 2010 at 5:10 PM | 2 comments  
emmm.....satu term yang biasa kite dengar....tapi dulu mmg aku tak amek port sangat mengenai natang nan satu nih...jangan ckp wang pendahuluan...wang pun ckp2 makan kat uni...haha....ape yang aku suke wat mast kat universiti adalah "tido yang didahulukan"...hehe...mari kite tengok jenis2 natang nih....

deposit - ni mmg stendet....bli kete ade deposit, cek in hotel pun deposit...bli umah, kompom ade deposit...slalunye bli umah bayo 10% deposit....sbb tu besh men lelong...sbb kadang2 kene sediakan 5% depo je...hoho...kan da sep beribu2 lemon tuh...

booking fees - yang ni adalah 'sub' kepada deposit...(dalam konteks bli rumah la)....ini adalah utk menunjukkan komitmen si pembeli bahawa beliau telah menetapkan keputusan utk membeli rumah tersebut....slalunye 3% daripada harga rumah...kalau tak jadik bli, maka 3% tersebut akan hangus (slalunye laa...)...melainkan si penjual baik hati memulangkan wang tersebut disertai muke seposen si pembeli yang merayu mintak kaki kerana melanggar perjanjian...wakakaka...zasssss

wang yang didahulukan??? - part ni je sbnrnye yang aku nak citer panjang....hehe....dan kupasan seterusnye adalah meliputi persekitaran pembelian rumah lelong la....sbb tu je pengalaman aku pun...(tu pun sket gile)....slalunye, rumah yang di lelong mempunyai tunggakan yang agak banyak (around 4-5k)...meliputi cukai pintu, tanah, maintenance fee, insurans api, indah water bagai dan lain2....dan slalunye jugak, bank yang melelong akan cover sume tunggakan ni setelah pembelian (kecuali maybank - lepas 3 kali lelong, da tak cover da)....so kalau ikut senario the movie di atas, amat seronok la bli umah, bank tanggung tunggakan kan??

namun, ape yang terjadi, selalunye (banyak lak perkataan ni klua ari ni...ade perkataan gantian lain tak?) kite yang kene dahulukan duit utk bayo sume2 tuh, then resit bagi kat bank utk claim balik...kenape??? biase la...bank bukannye kedai runcit...ko takkan dapat sehari dua duit tu...so kite setelkan awal2 supaya memudahkan urusan lain2 dari segi pertukaran name, penyambungan air, api dan sebagainya.....bile nak dapat duit tu balik??? yang ni aku tak tau (sedang dalam proses hampagas ini)....ade yang dapat dlm 2 bln, 6 bln, yang makan setahun dua tu aku tak tau...tapi aku yakin pasti ade....

ringkasnya di sini, kat part yang satu ni kebanyakan org terlepas pandang mase bli umah lelong, termasuk aku...haha....aku mmg tak cek, tapi tak bermakne aku tak fikir sume tu...cume lari bajet sket je mengikut calculation yang aku buat menggunakan sempoa lame yang hampir patah...pengajaran utk semua, cek dulu sume tuh, masukkan skali dalam bajet supaya dapat mempercepatkan proses mendapatkan penyewa, tukar name dan sebagainya....

sok aku akan runner ke MPPJ, MPSJ, maintenance office utk membuat pembayaran yang termaktub di dalam kategori terakhir seperti di atas...cis...cis....diharapkan kelajuan pengaliran wang yang keluar ni adalah tidak berkadar songsang dengan pengaliran wang yang masuk...wakakaka...

p/s : semalam, buyer aku da bagi duit booking 3%, so dapatla aku menyetelkan ape2 yang patut sok...hehe...tenkiu encik buyer!!! zzzaasss!!!
Posted by anep@kecixz
Monday, June 14, 2010 at 11:12 AM | 0 comments  
terlupe aku nak citer....aku ingatkan umah 1st aku (sri damansara) da setel sume2 urusan da....skaali, lagi beberapa jam nak gi lelong umah 2nd tu...dapat call dari lawyer...dengan suara lemah lembut, beliau menyampaikan satu berita tak best..."dik, boleh tak tolong setelkan dulu quit rent ngan assesment tu...pastu bagi resit kat kitorang....nnt leh claim kat bank"....adeh...berderau darah aku jap....bukan ape...bankdraft da siap tersemat di tangan (bermakne aku da takde duit cash)...so aku terkedu sejenak, nak masuk ke tanak lelong petang tuh....kalau tak masuk, maka aku ade duit nak bayo natang tu sume....ish2...takleh jadik nih...

lalu menggunakan khidmat maxis yang aku masih belum jelaskan bilnya pada bulan lepas...aku start call memacam...bagi mendapatkan cost sebenar quit rent ngan assesment tu...adeh...upenye dekat 1.4k jugak nih...hmm....last2 aku pk...masuk je la lelong nih....untung2 menang RP, best gak...andai kate ade org lawan, n aku kalah....bagus gak....leh cancel bankdraft dan setelkan umah sri damansara ni...dan ape yang terjadi, seperti yang korang sedia maklum pada entry sebelum nih...aku menang RP...haha...maka aku tersenyum sorang2 dalam dewan lelongan tu...tanpa mengetahui maksud sebenar senyuman tu...samada senyum hepy...ataupun senyum pening....aku rase, 2-2 kot...haha...zaaaassss

maka all-kisah, umah 1st pun lom setel...da datang kes umah 2nd...maka aku perlu tenang dan bijak serta multitasking secara efektif utk menyelesaikan kedua2nya cepat....lalu aku push buyer umah sri damansara ni bayo duit deposit cepat2....die call smlm...ckp nak bagi 3% arini...3% tu ade la dalam 4k kot....so sempat la aku nak pusing2 duit 4k tu utk masalah2 2-2 umah ni sementara nak dapat lagi 7% tu dan selebihnya dari bank tak lame lagi...insyaAllah...

ape yang aku nak wat skang....bayo quit rent ngan assesment, bagi resit kat lawyer...lalu aku rase setel la 99% umah 1st ni...utk umah 2nd lak...gi sambung api kat TNB....harap2 meter letrik aku lum kene tarik, so bayar 200 deposit, da leh sambung letrik...kalau meter da ilang...perghh...panjang lagi citer....pastu nego n bayar sket tunggakan kat maintenance, supaya derang sambung air, dan aku leh cuci umah bagi nampak lagi terbaek....utk menarik mereka2 yang tertarik...haha...harap2 sume berjalan lancar...amminn...n mayb aku bagi pulangan sket kat rakan JV ku...mr asa!

pemusingan yang pertama ni mampu untuk aku jadikan kenyataan dan realiti jika buyer aku bayar deposit cecepat....maka diharap aku bole la dapatkan duit tu minggu ni...maleh nak panjang2 citer da....zzaaasssss!
Posted by anep@kecixz
so bersambung la alkisahnye...telah termaktub di dalam tarikh 8 jun 2010, aku menang umah lelong yang aku target....nape 2nd attempt??? ni adalah percubaan kedua aku di dalam lelong rite after umah yang first...dan lagi skali mendapat RP (reserve price)...means takde sape yang lawan aku la....hoho...alhamdulillah...

pasal umah satu lagi yang aku tak jadi masuk tu, mmg ade membe aku masuk...geng2 blog gak...nak dijadikan kisah, ade 5 org bidder tegar utk unit tu...dan ade sorg cina yang sanggup compensate, bayar the other four rm500 each....so 4 org tu pun terima, termasuk la membe aku....bagus gak...kalau lawan pun kalah aku rase sbb bajet die tak tinggi...pandan perdana tu...kompom cine tu lawan kaw2....so, baik balik dengan 500 free daripada lawan tak dapat hape...haha

umah yang aku menang lak, adalah Cemara Apartment, kat seri kembangan sane tu....dekat gile ngan jusco equine....berhadapan dengan Vista Pinggiran yang menjadi kegilaan pembida kebelakangan nih...ye la, tempat ni baru nak naik...sewa pun ok sini...jusco da ade, skang Giant ngan Atmosphere tengah under construction...hoho...

umah aku ni plak, upe2nye, corner lot...ade 2 balkoni (satu lagi dalam master bedroom)....yang lain2 stendet la...3 bilik, 2 bilik air....part2 masyuk adalah, kitchen kabinet da ade 3, langsir free, piring astro free (haha..shit), dinding cat oren baru (nice~~), pastu besar sket dari unit yang lain, ade 10 kaki dry yard free kat blakang dapor....maintenance fee pun mahal sket (rm 100) dari unit2 lain (rm85)...part yang tak bape best lak, ia adalah leasehold (aku tak kesah sangat), dan bumiputera lot (skop pembeli da jadi kecik)....takpe la...tu blakang kire...part super best adalah, RP yang aku dapat beza dalam 40-50k ngan market price...hoho

umah ni mmg kosong, pintu terkopak, pastu ade la minor2 kerosakan yang perlu dibtolkan...aritu aku mengimport perompak2 bertauliah iaitu Fitri ngan Jamal sebagai pemecah umah aku...menggunakan cutter sifu faris dan tuanbri...hehe...so skang da letak solex aku, senang aku nak kua masuk...aku ingat, dalam minggu depan nak sambung api ngan air, so da bleh cuci umah...then baru btolkan mane2 yang patut, pastu fikir step seterusnya...nak sewakan ke...atau nak jual tros....

citer banyak pun tak guna sbb aku da ngantuk....penat runner sane sini tadi...korang layan ini gamba masyuk2 kat bawah....gambo2 ni adalah keadaan asal umah setelah aku menang...nnt aku da basuh terbaeekkk...aku update lagi...zaaasss

p/s : tahniah buat Ain@Alice, dapat keje masyuk di tempat masyuk!!! hehe





Posted by anep@kecixz
Monday, June 7, 2010 at 5:18 PM | 2 comments  
esok adalah hari selase...terdapat acara lelong di tempat yang cukup asing bagi aku...jalan riong bangsar....tah celah mane tah tu...tapi takpe, pakcik google kan ade....jap lagi aku tanye pakcik google jalan terpintar pintas pantas utk kesana...hoho

hmmm...sbnrnye ade 2 unit yang amat2 menarik perhatian aku esok....location?? peh mmg hot....satu tepi jalan utama....satu lagi kat kawasan baru nak naik...masalahnye takkan aku nak masuk 2-2....hatta nak wat 1 bankdraft pun aku kene wat "catuan"....kekeke.....lelongan dari maybank ni slalunye org tak minat, sbb die takmo cover outstanding amount....tapi kali ni maybank agak baik ati sket, nak tolong bayar up to a maximum of 10% from the reserve price...bagi aku da kire ok la...kalau harga umah 90k...die leh cover sampai 9k...peh...slalunye (yang aku jumpe laa) o/s ni dalam 3-4 k je...

berbalik kepada "catuan" tadi....sbnrnye aku tak cukup modal (buat mase skang) nak wat bankdraft...so aku terfikir, inilah mase terbaik utk melihat sape yang btol2 serius nak wat natang ni same2 ngan aku....mmg ramai pon yang da menunjukkan minat...bagos2...mari kite naik same2!!! aku pun tahap newbie agong lagi ni...hehe...so aku decide nak masuk umah option kedua tadi, dan wat pertama kalinya aku JV ngan seorang rakan yang aku percaya....syarat2 perjanjian dan outcome dari JV ni amatlah ringkas....aku doublekan investment die....n die tak kesah aku dapat bape...tu je....ok la since aku start pun dengan terms yang bangang2...(kot?? camne ni sifu?? haha)....diharap, tiada persaingan utk unit aku ni sok...amminnn....

jadi rumah yang tak jadi aku masuk tu, aku pass kat sorang membe baik aku gak...taktau la die nak ke tak...kalau die taknak...aku pas lagi kat org lain...bukan ape...aku sayang dan geram la kalau org lain yang menang (tak kenal) ...penat aku survey, tengok umah, check outstanding bagai...kepada yang nak umah ni, percaya ckp aku...mmg berbaloi...cume tak tau nape....aku nak umah yang lagi satu..haha...andai kate Datuk K hanyalah jiran mak aku sekalipun, kompom aku masuk 2-2 unit pinjam duit die...so, gud luck gak utk sesape yang masuk umah tepi jalan tuh...

jadi...sape kate tak cukup duit takleh start invest??? leh JV maa...tapi nak JV kite kene ade trust...nak ade trust kene kenal2...hehe...jadi marilah kite berkenalan...kuikuikui...aku harap projek JV pertama eksperimentasi aku ni berjaya, dan diharap ia dpt membuka peluang yang lebih luas utk aku dan kawan2 lain yang baru nak start ni....

sama2 kite nantikan keputusan lelongan esok hari....zzaaasss!!!
Posted by anep@kecixz
barang harus diingat....kat sini aku bukan nak ckp pasal PENGURUSAN badan...yang tu korang leh usha rancangan kasihatan kat astro nun....ape aku nak kupas (mak ai) di sini adalah pengurusan kewangan...bak kate Wida, "financial planning is not rocket science"...haha....aku suke! aku suke!

dulu idup aku pun tunggang langgang, duit tak pernah cukup, enjoy tak hingat, utang keliling pinggang 2-3 lapis...kekeke...nasib tunang aku hadir dalam memberikan kesedaran sket2....utang aku setel 2-3 bulan je...selebihnya, gune utk bayo komitmen laaa kan...kete,umah,parent etc...tapi enjoy tetap enjoy....cume da kurang la...tapi ade satu lak sifat aku telah bertambah iaitu shoping....wakakaka...yang ni pelik...beliau jugalah yang menanam sifat mahmudah tersebut dalam diri aku (seingat aku laaa....haha)...

pertama2 skali...SAVING itu amatlah penting...tak gune ko pakai memahal, henpon beribu, tapi nak topup takleh sbb takde duit...kekeke...tu citer duit...kalau takde duit pasal nak ikat perut untuk menyaving, yang tu aku respek...kenape pentingnye saving ni??? nak senaraikan mmg banyak la beb...cth : kawen, bli kete, gi bercuti, blanje kengkawan, renovate umah parent dan berbagai lagi yang semata2 melibatkan pengaliran wang keluar....kata kunci yang terkunci rapi tertutup rapat tersisir semat (apebende nih) yang aku nak hi-lite adalah INVEST...SAVING yang ade apabila kite semai, kompom die beranak...mmg la kan...statement mudah sebegini aku rase anak akak aku pun angguk walaupun die tak paham ape aku cakap....kekeke

sesungguhnya aku berada dalam keadaan rugi, seawal kehidupan kat uni dulu aku da kerja (part time), tapi setelah 3 tahun grad, semua kad ATM aku mcm malu2 je nak masuk slot mesin tu utk kluakan duit...sbb takut terkeluar ayat keramat hikmat 44 "insufficient fund"...kakaka...tunang aku dulu keje kilang je leh saving 7-8k...adeh2...so saving la duit korang tu bia pun sket...name pun saving...nnt lame2 beranak laa...dulu kecik2 korang simpan sehari 20sen semata2 nak beli tamiya bole...takkan skang tak bole kot...hehe

tapiiiii....di sebalik semuanya itu....ade maksud tersirat yang berselirat yang tersembunyi....SAVING adalah utk INVEST bagi mendapatkan CAPITAL yg lebey besar...so pada aku, capital tu la motifnye skang...maka pada hemat serta bisikan firasat pakcik...ade satu lagi cara yang korang leh wat utk dapatkan kesemua di atas....iaitu menggunakan personal loan (PL)...camne??? mari kite teruskan...zzaasss...

aku nak tekankan kat sini pada skala tekanan atmosfera bahawa, cara ini adalah salah pada pandangan sifu2 sekalian dan amat tidak digalakkan dek lantaran nafsu memegang duit yang payah dikawal dalam diri setiap insan (termasuk la aku kdg2)...hehe...caranya amat mudah, PL tadi, dilaburkan sepenuhnya untuk dapatkan return yang lebey besar dari jumlah pinjaman spy dpt wat early setelment PL tersebut, sekaligus mendapatkan capital/saving yang banyak....hoho....mudah?? mane ade bende mudah bro...nak wat website mudah.my pun payah woo...rintangan tu kene ade...cobaaannnn....haha

invest ke mane?? bole masuk ASB, tunggu return sampai lebey PL, bayo balik...tapi ni aku rase tak berapa praktikal...mayb ade lagi cara2 lain...ape yang aku buat...bli umah, jual balik dengan profit double dari modal td...so katakan PL aku 15k, jual umah agar profit 30k...so ade 15k yang ko leh pakai sesuka ati...bole dikatakan adalah luck jugak aku dapat wat camni under 4 month...tapi thanx 2 all cikgu2 sekalian (pie, faris, bri)...aku menggunakan ajaran derang pakai method yang agak bertentangan (iaitu PL)...hehe

tapi kire sket tu PL 15k...ade yang wat 80k, 130k pun ade aku jumpe..leh tahan ke tgk duit tu?? setakat sambar laptop baru 2k....banyak lagi baki 128k tuh...hehe...(contoh2 pemikiran berhaluan kiri yang patut dielakkan)...so terpulang pada nafsu dan kemampuan mengawal diri memasing...aku bagi contoh serta ikut situasi aku yang agak terdesak....banyak lagi kreativiti yang bole dicuba....bagi aku cara ni tak creative langsung...tapi high risk..sbb korang melawan arus perdana yang paling deras di dalam bentuk INTEREST....PL punye interest tinggi woo....

at the end...dapat duit tu, bayo la cukai...zakat (penting2)...bli ape2 utk diri sendiri...yela...kene reward diri sendiri gak...hasil usaha tuh...tapi jangan blasah sume...dan selebehnya....invest kembali...investor terkenal ckp (aku tak ingat sape), care nak tgk duit beranak cepat adalah dengan inject ur profit into ur investment portfolio....lebey kurang la...tak tau la kalau investor tu tengah citer pasal fuel injection ke, inject body immune tu ke, pastu aku yang salah paham....

jadi...tepuk wallet, tanya kad ATM masing2....keskeskeskes....zzaaasss!!
Posted by anep@kecixz
sedar tak sedar da bulan june da pun...bermakne separuh dari tahun 2010 telah pun meninggalkan kite...ceh...da macam fadzilah kamsah lak ayat aku ni...jadi aku nak senaraikan target2 aku samada yang telah tercapai, dalam proses, mahupun yang masih samar2 lagi....ini sume penting utk aku keep track pada ujung tahun ni utk aku nilai diri sendiri sedang berada pada tahap mane....ye la...dulu aku idup hanya "hari ini utk ari ni...sok utk sok"...skang ni aku nak ubah sket...ade target...ade motif...ade plan...ade...ade...macam2 adaaaaa...hahaha....zzaaaassss....

bermula dengan target2 yang telah terlaksana...

1. kerja
kerja yang ada skang mmg da lame aku impikan...dengan income yang leh tahan....dan cuti yang tak bole tahan...wakakakaka...mane taknye...2 ari keje...2 ari cuti....bermakne sebulan 15 ari keje...setahun 6 bulan!!!...amat banyak mase terluang dan rugi jika tidak digunakan...maka aku gunakan ia utk investment yang pada aku paling terbaek...property!!

2. kereta
hehe...puas pakai moto sejak blaja...aku trus sambar kete 2-3 ari lepas masuk tempat keje baru....myvi sengal berwarna grey....yang mane aku beri name Kit...haha...tapi oleh kerana masalah2 serta situasi yang telah merobah segalanya (ewah)....aku telah bagi kakak kepada tunang aku menggunakan myvi kesayangan tersebut...die ckp nak bli...tapi wat mase skang die sambung bayar je....sayang wooo myvi tuh....banyak kenangan kitorang...hehe....takpe la...ade rezki kat kete lain agaknya...miahahahaha

3. tunang
ini tak termasuk dalam plan aku sbnrnye...haha...terfikir tu ade...tapi bende ni berlaku pantas...dengan ayah aku yang mmg berfikiran pantas...maka selepas pertemuan parent kali pertama, bende ni trus jadi target aku...dan telah selesai dengan aman....so lepas ni kompom target kawen lak ye tak??? takpe tu cerita jap lagi...haha

4. rumah
seperti entri yang sebelum ni...aku telah pun terangkan macam mane aku bli umah lelong tersebut...so takyah bebel panjang sini...ni adalah target aku yang latest...dan yang paling latest ni pun telah tercapai....maka mari kita bergerak ke section seterusnya...

kemudian target yang sedang di dalam proses pembikinan...

1. jual semula rumah
untuk mendapatkan cycle penuh beli-jual umah ni mungkin makan mase 5-6 bulan kot...tak kesah la janji duit dapat sebelum aku kawen...haha...buyer pun da ade....tinggal aku nak rembat duit booking 3% je minggu depan...harap2 dapat laaa....

2. err...err...hmm
tu je kot yang dalam proses?? takkan nak citer proses aku membeli barang2 hantaran lak?? haha...ok2...kite bergerak lagi....zzaassss

disusuli dengan target2 yang masih belum terlaksana

1. mendapatkan rumah ke-2
skang aku kembali ke fasa lama....ranjau seorang anak kota meredah jalan mencari lorong demi lorong menjejaki sebuah rumah lelong...hehe...aku da kembali aktif wat bank draft, sampai officer bank pun da start kenal sembang2 ngan aku...tak lame lagi aku rase aku takyah beratur da kot...haha...setakat ni aku asek kalah je....biasa la...adat lelong la tu....pembida2 skang sume ganaz la aku tengok...sanggup lawan nipis2 harga market price....adoi....aku tak paham ape motif derang masuk lelong....takpe...minggu depan aku nak try masuk certain2 unit...wish me luck!! ooppss...motif umah kedua masih lagi flip...utk mengcover duit personal loan, plus, mendapatkan sejumlah cash yang bersih utk menjana pasif income yang seterusnya...hehe

2. overdraft against ASB
seperti juga bebelan aku sebelum ni...step aku ni da tunggang terbalik....slalunye investor akan wat bende ni dulu...bende ni da popular da skang...even yang tak wat pape pun wat OD gak...haha....tapi takpe....asalkan wat, tak kesah giliran no bape...ye tak?...plan aku adalah menggunakan profit dari jualan umah pertama, ditambah duit yang aku kumpul sket2 dalam ASB, lalu apply OD utk 50k...ni semata2 makan dividen je...sbb kalau ikutkan, 50k tu akan susut sangat cepat dari OD aku...hehe...tapi takpe...ia akan motivatekan aku supaya penuhkan OD ni balik dengan kadar kelajuan sang unta....sbb aku takmo kene interest banyak2....haha...tapi mayb jugak aku akan campur2 skil lain dalam apply OD ni...cth, pecahkan sijil, dan sebagainya...tu nnt kite citer panjang dalam entry OD yang sebenar...hehe...tungguuu

3. kawen
of cos la...da tunang...takkan tak kawen lak...so planningnya aku kawen bulan 11 insyaAllah...duit tu takyah citer la...mmg kelam kabut pusing die...tapi pakej kawen da booking siap2...photographer pakai membe aku je...kad kawen, akak aku yang print...bunga2 utk tetamu sume, mak aku dan makcik2 yang lain setelkan (derang mmg wat bisnes ni...hehe...promote2)...barang2 hantaran tengah bli sket2...PA mungkin akan pakai membe aku yang bukak studio jamming...catering lak, pakcik aku kat batang kali tu aa...haha...sume pakai kabel abes...senang citer...tunggu la entry bulan 11 pasal majlis aku lak...haha...ok stop

4. rumah sendirik
yang ni aku taktau kategori ape nih...mayb datang dari lelong, mayb subsale, ataupun mayb masih menyewa....haha....sbnrnye bab ni aku tak kesah mane satu...n tak kesah jugak kecik mane pun....sbb aku ngan tunang aku pun kocik yoo...haha....cuma aku takmo umah tinggi pastu takde lif...tobat ah mcm umah aku skang...gigil lutut balik keje pepagi panjat tangga...cess...aku dapat rasekan aku akan menyewa...hehe...takpe...harap2 nnt pasif income aku leh kaber sket2....ganbatte!

5. kawasaki er6n
hahaha....aku kalau pk pasal moto ni mmg takleh tido malam...kepada yang tau, tak perlu aku terangkan kenape aku nak moto ni...kepada yang taktau bia aku terangkan...haha...(bek cakap trus ye tak?? zzaasss)....badan aku yang kecik membataskan aku menaiki superbike dan sportbike yang lain...tapi dengan er6n chumel berkuasa tinggi ni je yang pada aku amat padan...mmg ramai ckp tak puas la ape la...takpe...abaikan itu sume...aku bukan speed demon pun....ride santai suda....stakat balik serendah ke, kuala selangor ke....aku rase tenang lagi kot...haha...yang ni aku target dalam mase kurang setahun....mudah2an jalanku dipermudahkan...amiinn~~

aku rase cukup la tu target2 utk 2010 ni....kalau nak list target aku sampai 2034 mmg banyak....penat aku nak tulis kang...lum masuk nak bukak kilang kicap, bermain pasir di antartika, makan malam bersama unta laut, menyertai kejohanan lompat pokok sedunia....haih...takpe kite stop kat sini dulu...aku kene fokus dalam mencapai target seterusnya....ape target aku tadi??? ceiss...kejap je da lupe...ni sume korang punye pasal....haha...chiowz...zzaaasss...
Posted by anep@kecixz
Thursday, June 3, 2010 at 2:12 AM | 2 comments  
yaaa....setelah kehilangan aku selame beberapa berbulan...aku kembali "menyapu habuk2 yang telah berkumpul" di dalam blog aku ni...haha...terasa malam ni macam nak membebel memandangkan sistem kat opis aku ni pun lembap selembap perarakan kura-kura sedunia....dan aku berazam untuk sentiasa membebel di sini agar tiada kesan kotoran degil yang hinggap pada blog aku yang tak seberapa nih...jadi biar la aku terangkan dulu ke mana aku ilang setakat nih...

28 february 2010....aku telah bertunang...hehe....semudah pernyataan pertama itu, selancar itu jugalah majlis pertunangan kami...sumenye sempoi...majlis dan lauk pauk juga sempoi...tak kurang juga tetamu sempoi yang datang menjayakan majlis tersebut yang bertemakan pink....(aku pakai baju pink?? naseb baik baju raya 5 taun lepas mmg warna tu)...hehe...

3 march 2010....aku telah memulakan langkah pertama di dalam bidang hartanah...tarikh yang pada asalnye tidak memberi apa2 makna telah mendatangkan tuah (syukur alhamdulillah) apabila aku mendapatkan rumah lelongku yang pertama....the best part is, i'm the only bidder!!! (means...menang tanpa perlu bertanding...hehe)....kat sini biar aku terangkan beberapa fakta menarik rumah aku nih...

apartment sri damansara court (sri damansara = hot area) , 866 sq ft (agak selesa da tuh)...bertitle freehold (slalunye apartment adlh leasehold), tiada restriction BUMI UNIT (means bangsa lain pun leh bli), reserve price (yang aku menang) adlh RM103,500 di mana MARKET VALUE yg sebenar around 130-140k, da siap renovate (kitchen kabinet), aircond free kat master bedroom, and already tenanted!!!! (penyewa yang sangat sharp bayar setiap 1hb)....huh....utk sebuah rumah yang di beli pertama kali...aku mmg sangat bersyukur dah...amminnn...

so, secara teorinye....on paper je aku da untung beberapa puluh ribu di situ....memula fikir takmo jual la kan...buat sewa pun cantek gak memandangkan penyewa aku ni sifatnya mcm sama ngan bank...sharp! siap msg aku tanye "bile nak kene bayar sewa nih??"...haha...tapi, niat asal aku utk membeli rumah pertama ni pun adalah utk flip (beli dan jual semula) untuk mendapatkan segedebuk cash yang banyak....lalu tanpa banyak bual bicara, aku pun decide nak jual umah nih...kat sape??? kat penyewa aku tu la...kakakakaka...pasal die da sayang da ngan umah tu, takmo klua...da 3 taun menyewa...lantak ko la...aku tolak rm135k je bagi memudahkan lagi situasi kedua2 belah pihak...

setelah membuat kiraan lengkap menggunakan calculator yang dipinjam dari meja sebelah, aku dapati bahawa usaha kali pertama ni berjaya mencapai target...di mana aku nak dapatkan duit utk kawen, bayar penalty, cukai property, lawyer, dan bayar balik personal loan aku...mmg cukup...masalahnya...ia adalah CUKUP-CUKUP (sebuah kata ganda yang agak kurang digemari pada abad ini)....haha...jadi aku tuka plan, sume tu aku setelkan kecuali personal loan...di mana menggunakan cash yang same...ulangi proses lelongan yang same utk kali kedua bagi mendapatkan capital yang lebey besar di atas name aku dan bukanlah name bank (melainkan name aku dalam ic adalah BANK RAKYAT...shit...ade kene mengena ke?)...hehe...

jadi sementara proses penjualan rumah pertama sedang berjalan, aku telah pun mule bertanya "ape kate survey" terhadap rumah kedua...haha...pencarian rumah 2nd juga haruslah strategik supaya segalanya boleh berjalan lancar dan cepat....barulah aku akan proceed ke step OD (overdraft)...actually bagi seorang investor, step aku ni da tunggang terbalik....tapi takpe...objektif nya tetap same...untuk generate pasif income...selagi tujuan tercapai, aku rase tak kesah pun nak ikut jalan mane, samada jalan dalam ataupun lebuhraya...

bulan june ni, listing lelong aku tengok sumenya menarik...yang tak menarik adalah susah nak dapatkan harga2 yang menarik tu...sbnrnye bagus la, ramai org kite da mule sedar ttg hartanah...jadi, mari kite tengok sape yang kena!!! owh my 2nd house...dimanakah di kau~~~ hoho
Posted by anep@kecixz
good things come to those who wait...