Monday, June 7, 2010 at 5:18 PM |  
esok adalah hari selase...terdapat acara lelong di tempat yang cukup asing bagi aku...jalan riong bangsar....tah celah mane tah tu...tapi takpe, pakcik google kan ade....jap lagi aku tanye pakcik google jalan terpintar pintas pantas utk kesana...hoho

hmmm...sbnrnye ade 2 unit yang amat2 menarik perhatian aku esok....location?? peh mmg hot....satu tepi jalan utama....satu lagi kat kawasan baru nak naik...masalahnye takkan aku nak masuk 2-2....hatta nak wat 1 bankdraft pun aku kene wat "catuan"....kekeke.....lelongan dari maybank ni slalunye org tak minat, sbb die takmo cover outstanding amount....tapi kali ni maybank agak baik ati sket, nak tolong bayar up to a maximum of 10% from the reserve price...bagi aku da kire ok la...kalau harga umah 90k...die leh cover sampai 9k...peh...slalunye (yang aku jumpe laa) o/s ni dalam 3-4 k je...

berbalik kepada "catuan" tadi....sbnrnye aku tak cukup modal (buat mase skang) nak wat bankdraft...so aku terfikir, inilah mase terbaik utk melihat sape yang btol2 serius nak wat natang ni same2 ngan aku....mmg ramai pon yang da menunjukkan minat...bagos2...mari kite naik same2!!! aku pun tahap newbie agong lagi ni...hehe...so aku decide nak masuk umah option kedua tadi, dan wat pertama kalinya aku JV ngan seorang rakan yang aku percaya....syarat2 perjanjian dan outcome dari JV ni amatlah ringkas....aku doublekan investment die....n die tak kesah aku dapat bape...tu je....ok la since aku start pun dengan terms yang bangang2...(kot?? camne ni sifu?? haha)....diharap, tiada persaingan utk unit aku ni sok...amminnn....

jadi rumah yang tak jadi aku masuk tu, aku pass kat sorang membe baik aku gak...taktau la die nak ke tak...kalau die taknak...aku pas lagi kat org lain...bukan ape...aku sayang dan geram la kalau org lain yang menang (tak kenal) ...penat aku survey, tengok umah, check outstanding bagai...kepada yang nak umah ni, percaya ckp aku...mmg berbaloi...cume tak tau nape....aku nak umah yang lagi satu..haha...andai kate Datuk K hanyalah jiran mak aku sekalipun, kompom aku masuk 2-2 unit pinjam duit die...so, gud luck gak utk sesape yang masuk umah tepi jalan tuh...

jadi...sape kate tak cukup duit takleh start invest??? leh JV maa...tapi nak JV kite kene ade trust...nak ade trust kene kenal2...hehe...jadi marilah kite berkenalan...kuikuikui...aku harap projek JV pertama eksperimentasi aku ni berjaya, dan diharap ia dpt membuka peluang yang lebih luas utk aku dan kawan2 lain yang baru nak start ni....

sama2 kite nantikan keputusan lelongan esok hari....zzaaasss!!!
Posted by anep@kecixz

2 comments:

MrNamiruz said...

ko tggu wife aku da setel deliver..aku carik ko utk bt JV..kalau x JV pon, aku nk menuntut ngan ko..btw, tahniah ah, ko da improve da..

June 7, 2010 at 11:53 PM  
nanep said...

hehe....kasi wife ko setel dulu....pastu kite cerita panjang...JV jangan tak JV!! =)

June 11, 2010 at 8:42 PM  
good things come to those who wait...