Thursday, August 18, 2011 at 12:50 AM | 2 comments  
berpaksikan kepada kata kunci 'rezeki', maka benarkan saya dengan rendah diri berceloteh sebentar di laman blog sendiri yang dah lame tak dijenguk....hehe

last post adalah July 2010, skang da August 2011....da setahun aku senyap....dan da mcm2 berlaku....sesuai dengan tema Ramadhan pada kali ini yang sinonim dengan jolokan 'bulan rezeki', maka rezeki aku pada kali ini diberikan kerajinan untuk bersembang mengenai konsep rezeki ni.....konsep yang sangat luas untuk dikupas namun tak sampai kepada tahap mengelupas, kite tengok beberapa perkara je....hehe

alhamdulillah, taun lepas aku single....skang aku da kawen....rezeki aku dapat kawen hasil dari portfolio pelaburan bidang terjun ku yang paling sulung : property.....nampaknye btol2 membuahkan hasil walaupun ade liku2 setajam Bukit Putus yang harus aku redah....dan alhamdulillah lagi, rezeki aku untuk dapat cahaya mata pun agak cepat....insyaAllah dapat la dalam bulan 12....hehe

persoalannya....camne nak murah rezki?? ade org, keje kilang pun leh wat saving 8k dalam mase singkat....ade makhluk lak gaji besar tapi kompom ujung bulan cukup makan (aku penah berada dalam situasi ni)....terdapat seorang abg hensem dari kalangan membe aku berkata "the more u give, the more u get back".....dan aku sangat setuju...perasan tak kadang2 membe korang ade je duit nak blanje korang minum/makan???... sbnrnye, die blanje korang bukan sbb banyak duit pun....tapi die murah rezki dapat banyak duit sbb slalu blanje korang....jadi moral di sini, selalu2 lah blanje aku wahai sahabat2 yang baik hati....haha

pastu lagi satu...jangna lupe infaqkan sebahagian harta ke arah kebaikan....bagi mak bapak ke...sedekah....wakafkan van wat hantar budak skolah ke....bende2 ni walaupun kecik, akan datang balik kat kite....kerana pada dasarnya semua harta itu adalah milik Dia jugak....ewah, da mcm ustaz Azhar Idrus lak aku berceramah....

takde, bukan ape....aku kadang2 jadi cuak....dengan rezeki2 yang aku dapat, aku sangat takut kalau2 aku terlupe BERSYUKUR....kadang2 nak bagi mak bapak pun kene cantas sket2 tapi gi secret recipy sanggup nek moto redah ujan....tu menunjukkan aku pun belum sampai tahap bersyukur yang sebenar, cume nak mengingatkan satu sama lain.....hehe....jadi, yang ke-3 adalah : bersyukur dengan lisan dan perbuatan....

seterusnya, berkongsi kesenangan....kongsi dengan mak bapak, bini, family dan kawan2....kalau da senang tu, tarik kawan2 untuk senang bersama....bukan bermaksud ko bagi sume sport car kat die la....tapi tunjukkan jalan, ajak untuk ke arah kebaikan bersama....kongsikan pengetahuan....satu hari nnt....derang yang akan tolong balik...

taun 2011 aku anggap sebagai taun rezeki untuk aku....dan semoga aku tak lalai dan leka dengan semua itu....dan semoga projek2 aku selepas ni akan berjalan dengan lancar, terutamanya projek JV yang sedang berjalan skang ni....zzaasss!
Posted by anep@kecixz
good things come to those who wait...