Thursday, June 3, 2010 at 2:12 AM |  
yaaa....setelah kehilangan aku selame beberapa berbulan...aku kembali "menyapu habuk2 yang telah berkumpul" di dalam blog aku ni...haha...terasa malam ni macam nak membebel memandangkan sistem kat opis aku ni pun lembap selembap perarakan kura-kura sedunia....dan aku berazam untuk sentiasa membebel di sini agar tiada kesan kotoran degil yang hinggap pada blog aku yang tak seberapa nih...jadi biar la aku terangkan dulu ke mana aku ilang setakat nih...

28 february 2010....aku telah bertunang...hehe....semudah pernyataan pertama itu, selancar itu jugalah majlis pertunangan kami...sumenye sempoi...majlis dan lauk pauk juga sempoi...tak kurang juga tetamu sempoi yang datang menjayakan majlis tersebut yang bertemakan pink....(aku pakai baju pink?? naseb baik baju raya 5 taun lepas mmg warna tu)...hehe...

3 march 2010....aku telah memulakan langkah pertama di dalam bidang hartanah...tarikh yang pada asalnye tidak memberi apa2 makna telah mendatangkan tuah (syukur alhamdulillah) apabila aku mendapatkan rumah lelongku yang pertama....the best part is, i'm the only bidder!!! (means...menang tanpa perlu bertanding...hehe)....kat sini biar aku terangkan beberapa fakta menarik rumah aku nih...

apartment sri damansara court (sri damansara = hot area) , 866 sq ft (agak selesa da tuh)...bertitle freehold (slalunye apartment adlh leasehold), tiada restriction BUMI UNIT (means bangsa lain pun leh bli), reserve price (yang aku menang) adlh RM103,500 di mana MARKET VALUE yg sebenar around 130-140k, da siap renovate (kitchen kabinet), aircond free kat master bedroom, and already tenanted!!!! (penyewa yang sangat sharp bayar setiap 1hb)....huh....utk sebuah rumah yang di beli pertama kali...aku mmg sangat bersyukur dah...amminnn...

so, secara teorinye....on paper je aku da untung beberapa puluh ribu di situ....memula fikir takmo jual la kan...buat sewa pun cantek gak memandangkan penyewa aku ni sifatnya mcm sama ngan bank...sharp! siap msg aku tanye "bile nak kene bayar sewa nih??"...haha...tapi, niat asal aku utk membeli rumah pertama ni pun adalah utk flip (beli dan jual semula) untuk mendapatkan segedebuk cash yang banyak....lalu tanpa banyak bual bicara, aku pun decide nak jual umah nih...kat sape??? kat penyewa aku tu la...kakakakaka...pasal die da sayang da ngan umah tu, takmo klua...da 3 taun menyewa...lantak ko la...aku tolak rm135k je bagi memudahkan lagi situasi kedua2 belah pihak...

setelah membuat kiraan lengkap menggunakan calculator yang dipinjam dari meja sebelah, aku dapati bahawa usaha kali pertama ni berjaya mencapai target...di mana aku nak dapatkan duit utk kawen, bayar penalty, cukai property, lawyer, dan bayar balik personal loan aku...mmg cukup...masalahnya...ia adalah CUKUP-CUKUP (sebuah kata ganda yang agak kurang digemari pada abad ini)....haha...jadi aku tuka plan, sume tu aku setelkan kecuali personal loan...di mana menggunakan cash yang same...ulangi proses lelongan yang same utk kali kedua bagi mendapatkan capital yang lebey besar di atas name aku dan bukanlah name bank (melainkan name aku dalam ic adalah BANK RAKYAT...shit...ade kene mengena ke?)...hehe...

jadi sementara proses penjualan rumah pertama sedang berjalan, aku telah pun mule bertanya "ape kate survey" terhadap rumah kedua...haha...pencarian rumah 2nd juga haruslah strategik supaya segalanya boleh berjalan lancar dan cepat....barulah aku akan proceed ke step OD (overdraft)...actually bagi seorang investor, step aku ni da tunggang terbalik....tapi takpe...objektif nya tetap same...untuk generate pasif income...selagi tujuan tercapai, aku rase tak kesah pun nak ikut jalan mane, samada jalan dalam ataupun lebuhraya...

bulan june ni, listing lelong aku tengok sumenya menarik...yang tak menarik adalah susah nak dapatkan harga2 yang menarik tu...sbnrnye bagus la, ramai org kite da mule sedar ttg hartanah...jadi, mari kite tengok sape yang kena!!! owh my 2nd house...dimanakah di kau~~~ hoho
Posted by anep@kecixz

2 comments:

nia said...

hihi..da dpt pon kan 2nd house???? ;p

June 9, 2010 at 8:27 PM  
nanep said...

yup!!!! alhamdulillah....skang pening nak reallign balik sume2 duit yang da berterabur....haha

June 11, 2010 at 8:41 PM  
good things come to those who wait...