Sunday, June 6, 2010 at 1:14 PM |  
barang harus diingat....kat sini aku bukan nak ckp pasal PENGURUSAN badan...yang tu korang leh usha rancangan kasihatan kat astro nun....ape aku nak kupas (mak ai) di sini adalah pengurusan kewangan...bak kate Wida, "financial planning is not rocket science"...haha....aku suke! aku suke!

dulu idup aku pun tunggang langgang, duit tak pernah cukup, enjoy tak hingat, utang keliling pinggang 2-3 lapis...kekeke...nasib tunang aku hadir dalam memberikan kesedaran sket2....utang aku setel 2-3 bulan je...selebihnya, gune utk bayo komitmen laaa kan...kete,umah,parent etc...tapi enjoy tetap enjoy....cume da kurang la...tapi ade satu lak sifat aku telah bertambah iaitu shoping....wakakaka...yang ni pelik...beliau jugalah yang menanam sifat mahmudah tersebut dalam diri aku (seingat aku laaa....haha)...

pertama2 skali...SAVING itu amatlah penting...tak gune ko pakai memahal, henpon beribu, tapi nak topup takleh sbb takde duit...kekeke...tu citer duit...kalau takde duit pasal nak ikat perut untuk menyaving, yang tu aku respek...kenape pentingnye saving ni??? nak senaraikan mmg banyak la beb...cth : kawen, bli kete, gi bercuti, blanje kengkawan, renovate umah parent dan berbagai lagi yang semata2 melibatkan pengaliran wang keluar....kata kunci yang terkunci rapi tertutup rapat tersisir semat (apebende nih) yang aku nak hi-lite adalah INVEST...SAVING yang ade apabila kite semai, kompom die beranak...mmg la kan...statement mudah sebegini aku rase anak akak aku pun angguk walaupun die tak paham ape aku cakap....kekeke

sesungguhnya aku berada dalam keadaan rugi, seawal kehidupan kat uni dulu aku da kerja (part time), tapi setelah 3 tahun grad, semua kad ATM aku mcm malu2 je nak masuk slot mesin tu utk kluakan duit...sbb takut terkeluar ayat keramat hikmat 44 "insufficient fund"...kakaka...tunang aku dulu keje kilang je leh saving 7-8k...adeh2...so saving la duit korang tu bia pun sket...name pun saving...nnt lame2 beranak laa...dulu kecik2 korang simpan sehari 20sen semata2 nak beli tamiya bole...takkan skang tak bole kot...hehe

tapiiiii....di sebalik semuanya itu....ade maksud tersirat yang berselirat yang tersembunyi....SAVING adalah utk INVEST bagi mendapatkan CAPITAL yg lebey besar...so pada aku, capital tu la motifnye skang...maka pada hemat serta bisikan firasat pakcik...ade satu lagi cara yang korang leh wat utk dapatkan kesemua di atas....iaitu menggunakan personal loan (PL)...camne??? mari kite teruskan...zzaasss...

aku nak tekankan kat sini pada skala tekanan atmosfera bahawa, cara ini adalah salah pada pandangan sifu2 sekalian dan amat tidak digalakkan dek lantaran nafsu memegang duit yang payah dikawal dalam diri setiap insan (termasuk la aku kdg2)...hehe...caranya amat mudah, PL tadi, dilaburkan sepenuhnya untuk dapatkan return yang lebey besar dari jumlah pinjaman spy dpt wat early setelment PL tersebut, sekaligus mendapatkan capital/saving yang banyak....hoho....mudah?? mane ade bende mudah bro...nak wat website mudah.my pun payah woo...rintangan tu kene ade...cobaaannnn....haha

invest ke mane?? bole masuk ASB, tunggu return sampai lebey PL, bayo balik...tapi ni aku rase tak berapa praktikal...mayb ade lagi cara2 lain...ape yang aku buat...bli umah, jual balik dengan profit double dari modal td...so katakan PL aku 15k, jual umah agar profit 30k...so ade 15k yang ko leh pakai sesuka ati...bole dikatakan adalah luck jugak aku dapat wat camni under 4 month...tapi thanx 2 all cikgu2 sekalian (pie, faris, bri)...aku menggunakan ajaran derang pakai method yang agak bertentangan (iaitu PL)...hehe

tapi kire sket tu PL 15k...ade yang wat 80k, 130k pun ade aku jumpe..leh tahan ke tgk duit tu?? setakat sambar laptop baru 2k....banyak lagi baki 128k tuh...hehe...(contoh2 pemikiran berhaluan kiri yang patut dielakkan)...so terpulang pada nafsu dan kemampuan mengawal diri memasing...aku bagi contoh serta ikut situasi aku yang agak terdesak....banyak lagi kreativiti yang bole dicuba....bagi aku cara ni tak creative langsung...tapi high risk..sbb korang melawan arus perdana yang paling deras di dalam bentuk INTEREST....PL punye interest tinggi woo....

at the end...dapat duit tu, bayo la cukai...zakat (penting2)...bli ape2 utk diri sendiri...yela...kene reward diri sendiri gak...hasil usaha tuh...tapi jangan blasah sume...dan selebehnya....invest kembali...investor terkenal ckp (aku tak ingat sape), care nak tgk duit beranak cepat adalah dengan inject ur profit into ur investment portfolio....lebey kurang la...tak tau la kalau investor tu tengah citer pasal fuel injection ke, inject body immune tu ke, pastu aku yang salah paham....

jadi...tepuk wallet, tanya kad ATM masing2....keskeskeskes....zzaaasss!!
Posted by anep@kecixz

0 comments:

good things come to those who wait...