Friday, June 4, 2010 at 3:41 AM |  
sedar tak sedar da bulan june da pun...bermakne separuh dari tahun 2010 telah pun meninggalkan kite...ceh...da macam fadzilah kamsah lak ayat aku ni...jadi aku nak senaraikan target2 aku samada yang telah tercapai, dalam proses, mahupun yang masih samar2 lagi....ini sume penting utk aku keep track pada ujung tahun ni utk aku nilai diri sendiri sedang berada pada tahap mane....ye la...dulu aku idup hanya "hari ini utk ari ni...sok utk sok"...skang ni aku nak ubah sket...ade target...ade motif...ade plan...ade...ade...macam2 adaaaaa...hahaha....zzaaaassss....

bermula dengan target2 yang telah terlaksana...

1. kerja
kerja yang ada skang mmg da lame aku impikan...dengan income yang leh tahan....dan cuti yang tak bole tahan...wakakakaka...mane taknye...2 ari keje...2 ari cuti....bermakne sebulan 15 ari keje...setahun 6 bulan!!!...amat banyak mase terluang dan rugi jika tidak digunakan...maka aku gunakan ia utk investment yang pada aku paling terbaek...property!!

2. kereta
hehe...puas pakai moto sejak blaja...aku trus sambar kete 2-3 ari lepas masuk tempat keje baru....myvi sengal berwarna grey....yang mane aku beri name Kit...haha...tapi oleh kerana masalah2 serta situasi yang telah merobah segalanya (ewah)....aku telah bagi kakak kepada tunang aku menggunakan myvi kesayangan tersebut...die ckp nak bli...tapi wat mase skang die sambung bayar je....sayang wooo myvi tuh....banyak kenangan kitorang...hehe....takpe la...ade rezki kat kete lain agaknya...miahahahaha

3. tunang
ini tak termasuk dalam plan aku sbnrnye...haha...terfikir tu ade...tapi bende ni berlaku pantas...dengan ayah aku yang mmg berfikiran pantas...maka selepas pertemuan parent kali pertama, bende ni trus jadi target aku...dan telah selesai dengan aman....so lepas ni kompom target kawen lak ye tak??? takpe tu cerita jap lagi...haha

4. rumah
seperti entri yang sebelum ni...aku telah pun terangkan macam mane aku bli umah lelong tersebut...so takyah bebel panjang sini...ni adalah target aku yang latest...dan yang paling latest ni pun telah tercapai....maka mari kita bergerak ke section seterusnya...

kemudian target yang sedang di dalam proses pembikinan...

1. jual semula rumah
untuk mendapatkan cycle penuh beli-jual umah ni mungkin makan mase 5-6 bulan kot...tak kesah la janji duit dapat sebelum aku kawen...haha...buyer pun da ade....tinggal aku nak rembat duit booking 3% je minggu depan...harap2 dapat laaa....

2. err...err...hmm
tu je kot yang dalam proses?? takkan nak citer proses aku membeli barang2 hantaran lak?? haha...ok2...kite bergerak lagi....zzaassss

disusuli dengan target2 yang masih belum terlaksana

1. mendapatkan rumah ke-2
skang aku kembali ke fasa lama....ranjau seorang anak kota meredah jalan mencari lorong demi lorong menjejaki sebuah rumah lelong...hehe...aku da kembali aktif wat bank draft, sampai officer bank pun da start kenal sembang2 ngan aku...tak lame lagi aku rase aku takyah beratur da kot...haha...setakat ni aku asek kalah je....biasa la...adat lelong la tu....pembida2 skang sume ganaz la aku tengok...sanggup lawan nipis2 harga market price....adoi....aku tak paham ape motif derang masuk lelong....takpe...minggu depan aku nak try masuk certain2 unit...wish me luck!! ooppss...motif umah kedua masih lagi flip...utk mengcover duit personal loan, plus, mendapatkan sejumlah cash yang bersih utk menjana pasif income yang seterusnya...hehe

2. overdraft against ASB
seperti juga bebelan aku sebelum ni...step aku ni da tunggang terbalik....slalunye investor akan wat bende ni dulu...bende ni da popular da skang...even yang tak wat pape pun wat OD gak...haha....tapi takpe....asalkan wat, tak kesah giliran no bape...ye tak?...plan aku adalah menggunakan profit dari jualan umah pertama, ditambah duit yang aku kumpul sket2 dalam ASB, lalu apply OD utk 50k...ni semata2 makan dividen je...sbb kalau ikutkan, 50k tu akan susut sangat cepat dari OD aku...hehe...tapi takpe...ia akan motivatekan aku supaya penuhkan OD ni balik dengan kadar kelajuan sang unta....sbb aku takmo kene interest banyak2....haha...tapi mayb jugak aku akan campur2 skil lain dalam apply OD ni...cth, pecahkan sijil, dan sebagainya...tu nnt kite citer panjang dalam entry OD yang sebenar...hehe...tungguuu

3. kawen
of cos la...da tunang...takkan tak kawen lak...so planningnya aku kawen bulan 11 insyaAllah...duit tu takyah citer la...mmg kelam kabut pusing die...tapi pakej kawen da booking siap2...photographer pakai membe aku je...kad kawen, akak aku yang print...bunga2 utk tetamu sume, mak aku dan makcik2 yang lain setelkan (derang mmg wat bisnes ni...hehe...promote2)...barang2 hantaran tengah bli sket2...PA mungkin akan pakai membe aku yang bukak studio jamming...catering lak, pakcik aku kat batang kali tu aa...haha...sume pakai kabel abes...senang citer...tunggu la entry bulan 11 pasal majlis aku lak...haha...ok stop

4. rumah sendirik
yang ni aku taktau kategori ape nih...mayb datang dari lelong, mayb subsale, ataupun mayb masih menyewa....haha....sbnrnye bab ni aku tak kesah mane satu...n tak kesah jugak kecik mane pun....sbb aku ngan tunang aku pun kocik yoo...haha....cuma aku takmo umah tinggi pastu takde lif...tobat ah mcm umah aku skang...gigil lutut balik keje pepagi panjat tangga...cess...aku dapat rasekan aku akan menyewa...hehe...takpe...harap2 nnt pasif income aku leh kaber sket2....ganbatte!

5. kawasaki er6n
hahaha....aku kalau pk pasal moto ni mmg takleh tido malam...kepada yang tau, tak perlu aku terangkan kenape aku nak moto ni...kepada yang taktau bia aku terangkan...haha...(bek cakap trus ye tak?? zzaasss)....badan aku yang kecik membataskan aku menaiki superbike dan sportbike yang lain...tapi dengan er6n chumel berkuasa tinggi ni je yang pada aku amat padan...mmg ramai ckp tak puas la ape la...takpe...abaikan itu sume...aku bukan speed demon pun....ride santai suda....stakat balik serendah ke, kuala selangor ke....aku rase tenang lagi kot...haha...yang ni aku target dalam mase kurang setahun....mudah2an jalanku dipermudahkan...amiinn~~

aku rase cukup la tu target2 utk 2010 ni....kalau nak list target aku sampai 2034 mmg banyak....penat aku nak tulis kang...lum masuk nak bukak kilang kicap, bermain pasir di antartika, makan malam bersama unta laut, menyertai kejohanan lompat pokok sedunia....haih...takpe kite stop kat sini dulu...aku kene fokus dalam mencapai target seterusnya....ape target aku tadi??? ceiss...kejap je da lupe...ni sume korang punye pasal....haha...chiowz...zzaaasss...
Posted by anep@kecixz

0 comments:

good things come to those who wait...