Tuesday, June 15, 2010 at 5:10 PM |  
emmm.....satu term yang biasa kite dengar....tapi dulu mmg aku tak amek port sangat mengenai natang nan satu nih...jangan ckp wang pendahuluan...wang pun ckp2 makan kat uni...haha....ape yang aku suke wat mast kat universiti adalah "tido yang didahulukan"...hehe...mari kite tengok jenis2 natang nih....

deposit - ni mmg stendet....bli kete ade deposit, cek in hotel pun deposit...bli umah, kompom ade deposit...slalunye bli umah bayo 10% deposit....sbb tu besh men lelong...sbb kadang2 kene sediakan 5% depo je...hoho...kan da sep beribu2 lemon tuh...

booking fees - yang ni adalah 'sub' kepada deposit...(dalam konteks bli rumah la)....ini adalah utk menunjukkan komitmen si pembeli bahawa beliau telah menetapkan keputusan utk membeli rumah tersebut....slalunye 3% daripada harga rumah...kalau tak jadik bli, maka 3% tersebut akan hangus (slalunye laa...)...melainkan si penjual baik hati memulangkan wang tersebut disertai muke seposen si pembeli yang merayu mintak kaki kerana melanggar perjanjian...wakakaka...zasssss

wang yang didahulukan??? - part ni je sbnrnye yang aku nak citer panjang....hehe....dan kupasan seterusnye adalah meliputi persekitaran pembelian rumah lelong la....sbb tu je pengalaman aku pun...(tu pun sket gile)....slalunye, rumah yang di lelong mempunyai tunggakan yang agak banyak (around 4-5k)...meliputi cukai pintu, tanah, maintenance fee, insurans api, indah water bagai dan lain2....dan slalunye jugak, bank yang melelong akan cover sume tunggakan ni setelah pembelian (kecuali maybank - lepas 3 kali lelong, da tak cover da)....so kalau ikut senario the movie di atas, amat seronok la bli umah, bank tanggung tunggakan kan??

namun, ape yang terjadi, selalunye (banyak lak perkataan ni klua ari ni...ade perkataan gantian lain tak?) kite yang kene dahulukan duit utk bayo sume2 tuh, then resit bagi kat bank utk claim balik...kenape??? biase la...bank bukannye kedai runcit...ko takkan dapat sehari dua duit tu...so kite setelkan awal2 supaya memudahkan urusan lain2 dari segi pertukaran name, penyambungan air, api dan sebagainya.....bile nak dapat duit tu balik??? yang ni aku tak tau (sedang dalam proses hampagas ini)....ade yang dapat dlm 2 bln, 6 bln, yang makan setahun dua tu aku tak tau...tapi aku yakin pasti ade....

ringkasnya di sini, kat part yang satu ni kebanyakan org terlepas pandang mase bli umah lelong, termasuk aku...haha....aku mmg tak cek, tapi tak bermakne aku tak fikir sume tu...cume lari bajet sket je mengikut calculation yang aku buat menggunakan sempoa lame yang hampir patah...pengajaran utk semua, cek dulu sume tuh, masukkan skali dalam bajet supaya dapat mempercepatkan proses mendapatkan penyewa, tukar name dan sebagainya....

sok aku akan runner ke MPPJ, MPSJ, maintenance office utk membuat pembayaran yang termaktub di dalam kategori terakhir seperti di atas...cis...cis....diharapkan kelajuan pengaliran wang yang keluar ni adalah tidak berkadar songsang dengan pengaliran wang yang masuk...wakakaka...

p/s : semalam, buyer aku da bagi duit booking 3%, so dapatla aku menyetelkan ape2 yang patut sok...hehe...tenkiu encik buyer!!! zzzaasss!!!
Posted by anep@kecixz

2 comments:

nia said...

bosan r cite psl umh!!! kekeke...

June 16, 2010 at 10:23 PM  
nanep said...

saya nak mengurangkan jumlah huruf yang perlu di taip....kalau citer sume ape yang berlaku kang...makan 2-3 page kang...wakakaka

June 19, 2010 at 12:51 AM  
good things come to those who wait...