Friday, December 25, 2009 at 4:58 AM | 7 comments  
hehe...gaye bunyi macam perompak ye tak?? hakikatnye mmg aktiviti aku hari ini adalah ala2 perompak tapi diberikan kebenaran yang agak2 sah (lebey kurang la)...

ceritanya camni...semalam aku tengok rumah lelong kat kl....kenal2 la sorang mamat ni, die masuk auction....pastu die menang umah kat pelangi damansara....so nak gi pecah masuk umah la....untuk melihat keadaan umah yang telah dimenangi...di sampaing menyejukkan hati sbb ter'bid' agak tinggi...74k tuh....hehe...kes2 lain, dalam 50k leh dapat rase aku...emo punye pasal la nih....takpe bro....janji menang...hehe...tahniah

so pagi tadi, kul 11 lebey aku pegi la ngan apis nih ke rumah die....pastu sifu faris ngan sifu bri datang membawa cutter...sbb nak potong solex tu la....berbekalkan semangat waja seorang perompak berlesen, sume bersemangat nak pecah rumah, namun tiada hasil...ekekeke....gagah jugak solex nan seorang nih...skali jiran sebelah umah (india) pun kua...agaknye tak tahan dengar kitorang bertukang kot....die bukak solex tu pakai screw driver je....wakakakaka....tah2 mmg kaki pecah umah nih...lantak la...kitorang pun masuk...(actually ade gambo tapi aku sangat amat malas nak transfer...hehe)...

bole tahan gak umah apis nih....lantai marble, kitchen kabinet da siap install, dinding mmg ok tak yah cat lagi dah, kipas ruang tamu jenis mahal yang pakai remote tuh, naseb baik bukan plaster siling je...perrghhh...mmg layak 74k ni aku rase....baru la apis senyum balik tengok umah die...hehe...suke la tu! lepas tuka tombol, tuka solex, kitorang pun gerak la gi makan....sembang2 lebey kurang ngan sifu 2 org nih...otai2 sifu ni, bukan calang2...bukan senang nak dapat peluang jumpe....dapat la curi ilmu sket sebanyak...nak tau ilmu die? nnt aku update kalau aku rajen...hehe...ala kalau korang gi blog sifu faris ngan sifu bri ni dapat ilmu free je....pastu apis bayar sume makanan (yahooo!!!)...padahal aku takde kene mengena pun ngan fit...tapi takpe la...rezeki aku ikut pecah umah kot....haha...pastu gerak...kg lindungan jaya pj, here i come!!!

sampai kg lindungan jaya, aku usha umah yang kene lelong tuh, pasal aku nak bid umah ni...mmg bole tahan kawasan....skali cek2, ade owner lak duduk....tanye akak seblah, akak tu cakap umah tu da banyak kali kene lelong....ish, ni kes2 owner liat nak kua nih...mmg aku maleh dapek kes2 camni...ade yang berparang kene halau kang...hehe...so aku tak jadi nak angkut umah ni...banyak lagi tempat hot lain...ceh....so balik la dengan hampa...

malam tadi, secara tak sengaja terjoin blog pie2020, pastu sifu pie leh ajak TT plak....peehhh...mmg aku tak lepas peluang join...lari jap dari opis nak dekat 2 jam...aahhh...sifu punye pasal, kene marah pun sanggup....hehe...pun dapat gak curi ilmu sket2...hehe...kesimpulannye, 3-3 sifu ni mmg otai dan aku dapat jumpe sume sekaligus dalam mase satu ari....puas ati aku!!! dan sume pun setuju dengan umah yang aku nak masuk lelong pada januari nanti...sama2 kite nantikan...hehe...my first project!!

tapi ade beberapa aku kene cek kat umah tu...ade owner ke tak, sewa bape, tunggakan bape...n yang paling penting...duit aku dalam bank tu ade bape...kekeke....sbb the last time i check, bank tak bagi wat down payment pakai daun....so terpakse cari duit sebenar....tihtihtih

aku pun da malas nak bebel....kalau aku rajen nnt aku letak gamba...aku nak tido jap sementara kul 7 then leh meninggalkan opis yang super duper sunyi nih....ceh...chiowzzz
Posted by anep@kecixz
Sunday, December 20, 2009 at 4:33 PM | 4 comments  
cis...cis...dan cis...akhirnya loan aku wat kali ketiga tak lepas lagi...terpakse la aku melepaskan umah Fortune Park kesayangan tuh....maka sekaligus menandakan harapan untuk memiliki umah pertama kian tipis....takpe...takpe...cuba lagi nep...

lalu berbekalkan semangat waja yang dikutip hasil joging setiap pagi ahad waktu kat skolah dulu, aku mengorak langkah try lak tengok umah2 lelong....perghh...masyuk2 sume harga....skang ni pun da ujung taun...lelong macam makin rancak lak aku tengok....tempat sume hot2 lak tuh...cheras, pj, kepong....ewah...lalu aku menetapkan hati nak bid satu rumah nih....mmg seblah LRT je....jalan kaki pun lepas....

pertama, gi bank wat bankdraft (deposit d/p)....pinjam sane sket...sini sket...topup situ sini sket...siap la bankdraft pertama aku seumur idup....kuikukui...thanx ain cayang....aku da berangan2 da ngan umah baru ni...walaupun low-cost, aku nak renovate transform jadi ala2 condo (cewah...kene cekau duit lagi tuh)....pastu aku da berkira2 dak nak fight harga die sampai brape....kalau nak dekat sampai market value (MV)...bek aku let go je....akhirnye sume selesai, aku pun nak gi makan sbb teramat lah lapa....

truutt...trutt...."elo dik....mintak mahap la....umah yang adik nak bli tu da called off (tarik diri)"...

perrgh....bende ni berlaku 3 ari lepas....dan 3 ari jugak aku down...ni baru nak kasi moral up sket...hish...hish....semoga dimurahkan rezekiku selepas ini...hehe
Posted by anep@kecixz
Tuesday, December 8, 2009 at 9:24 PM | 3 comments  
hehe....ni aku tak tau la sape kepala nya....jakek la nih....nak ikut cakap die je...tapi naseb baik la rancangan sume best2.....

aktiviti2 geng2 miskin ni telah dimulakan 2 minggu lepas di sungai kedondong...ala, on the way nak gi genting ikut batang kali, kompom lalu sungai ni punya...best jugak gi ramai2 wat aktiviti murahan nih....hepi pun hepi...tapi part yang aku takleh blah adalah....AMAT SEJUK!!!!...berbekalkan ketebalan kulit yang kurang daripada seekor biawak tanah, 5 minit pertama je aku da start menggigil...ces...aktiviti kali pertama ni sempoi je....datang, mandi, mkn, blah...ade la diselitkan aktiviti melawan arus, cubaan melemaskan diri, teknik penyamaran gaya seekor penyelamat pantai dan sebagainya....realy fun...

aktiviti kedua...sungai/air terjun pertak!!! perghh...yang ni masyuk gile...walaupun dengan ahli yang makin berkurangan (mayb ahli lain telah pun masuk peringkat kaya?? haha)...namun tetap mendatangkan hasil yang memuaskan....tapi jakek ni sengal....die da sampai, pastu taknak jawab fon....berbekalkan naluri jack yang secara jujurnya aku tak berapa nak percaya, sampai gak kitorang di tempat yang dimaksudkan....tapi!!!!! sume mmg berbual....spageti la, tuna la, roti la....mane sume tu???? wakakakaka....cerita letop je lebey....takpe....terjun dulu...lain cerita bincang jap lagi...pertak ni luas nak mampos n kitorang je ade situ...peh...puas2....tapi aku curi pelampung anak jiran KECIK sebagai usaha berhati2 daripada kejadian lemas tidak berpenghujung....yela...aku da la tak reti berenang....dengan tahap getaran badan a.k.a gigil yang dah mencapai 3.5 skala ritcher, agak susah sape2 nak selamatkan aku pun....haha....kali ni pun sempoi...mandi, tangkap gamba, huha huha, makan, balik....again, diselitkan aktiviti membuat tugu negara (jakek on top...??!!!! pergh berat maut), ala2 renang berirama, lompatan tidak sekata dan membaling pasir sungai....tidak lupa juga menyusun batu (ni kerja tak bertamadun oleh jack)....

ahli2 geng miskin ni suke berbual la...kecik!!!!!!! mane gamba??????? cakap mau upload....shit aa...takpe2....kite sekalikan gambar untuk trip ketiga pun cantek gak....lepas ni mane??? serendah?? layannnzzzz.....idup geng miskin penjejak sungai!!!

kepada ahli2 lain iaitu nahar ain efah...plz join pada mase akan datang....yang lain agak2 nak hiburan yang murah, sile daftarkan diri ngan joe jack jakek (3J berkuasa)...haha...ish2....aku baru nak upload gamba...kecikkk!!!!!!!!!
Posted by anep@kecixz
macam serius lak bunyinye kan?? mmg la....sekali sekala kene serius...asek bebel bende merapu je, tak mendatangkan hasil dari sudut pandangan lembaga hasil...

property investment ni merangkumi aktiviti bli umah, tanah, kedai, jual sume2 tuh, sewa, refinance, flipping, buy n hold, dan macam2 term lagi la (kalau korang penah dengar)....kalau tak penah dengar takpe....simple je natang ni sbnrnye...

bli umah...mungkin pada kebanyakan org bunyi macam agak menyeramkan padahal senang je bli umah ni...tak caye?? lllaaa...same macam bli kete je...serius....beza die kalau ko rembat rumah banglow sebijik kat shah alam, same la macam ko angkat BMW wat loan 7 tahun...tu je...

tapi bile cakap pasal investment, maknenye musti la berkaitan dengan pulangan yang sudah semestinya bukanlah kerugian...btol?? yaaa btol...senang je, katekan la bli apartment sebijik, installment bulanan kat bank 500....then sewakan kat org lain 700...kan da ade cashflow positive 200 tuh?? tu la pulangan namenye....ni overview secara kasar je....banyak lagi skill leh dimanipulasikan dalam property investment nih....which is, aku still lagi dalam fasa pembelajaran dan pengkajian...ni blum aku citer auction property lagi...peehh...masyuk beb....

tapi tang wat loan tu yang leceh....bank ni macam2 die nak....kelecehan mayb lebey sket dari bli kete la....tapi tak susah...kalau lengkap, then takde utang, tak blacklist, sume pinjaman lain bayar on time, mmg cepat je approve....skali da approve, nak wat loan lagi skali mmg kacang je la...hehe

aku skang tengah apply first loan...part ni yang tak gemar nih....itu la ini la...banyak sangat pusing die....tapi kalau lepas, al-masyuk la aku (insyaAllah)....hehe...kalau ade mood aku sambung lagi dalam entry yang lain pasal natang yang satu nih....all the best for me...haha

-shit....bile nak siap keje aku nih....aarrghhh-
Posted by anep@kecixz
last post adalah june??? wahai cik blog, mintak mahap sebab da lame aku lupekan ko...hehe

cermat...sbnrnye cermat takde kene mengena dengan post kali nih....tapi aku merasakan sudah sampai masenye untuk aku membebel jap berkenaan badan aku yang penat dan masa aku yang tenat nih...

my main n current job wass supposed to be fun n enjoy kot....yela....keje 2 ari, cuti 2 ari....means keje isnin selasa, rabu khamis cuti and so on...namun berdasarkan pemikiran tak berapa matang bahawa time cuti takde ape nak buat, i took a second job (which is my former job actually...haha)...so skang jadual da jadi macam agak meletihkan....salah, bukan macam....mmg sangat meletihkan!!!

isnin selasa - main job
rabu khamis - part time
jumaat sabtu - main job

then i only got 1 day to rest instead of 3 or 4 dayz before that....camne kalau main job aku keje terkena ari sabtu ahad??? then maknenye aku tak cuti langsung minggu tuh...sory2....ni bukanlah sebuah life idaman yang aku cari....bile aku nk enjoy? men snuker? tengok muvie? makan ngan awek kat tempat bes jauh2? balik umah mak aku? bercuti di tioman langkawi mahupun italy? ataupun hanya duduk di rumah sekadar bersantai? tak bole jadik nih...

bukan aku tak bersyukur dengan rezeki yang melimpah ruah....alhamdulillah, masih terbukak pintu rezeki untuk aku di mana2....namun apabila hati kecik aku da mule merasakan ia adalah tak berbaloi, then its time to move on i guess...n i realy hope i choose the rite choice...hehe...maka, sory bos, eja, man, kak noreen, nasya, my bro aka fizi, isk dan len2...gua rase nak quit jap lagi skali wat kali kedua....huhu...

*tribute to pocket --> the best company-family ever...
Posted by anep@kecixz
good things come to those who wait...