macam serius lak bunyinye kan?? mmg la....sekali sekala kene serius...asek bebel bende merapu je, tak mendatangkan hasil dari sudut pandangan lembaga hasil...

property investment ni merangkumi aktiviti bli umah, tanah, kedai, jual sume2 tuh, sewa, refinance, flipping, buy n hold, dan macam2 term lagi la (kalau korang penah dengar)....kalau tak penah dengar takpe....simple je natang ni sbnrnye...

bli umah...mungkin pada kebanyakan org bunyi macam agak menyeramkan padahal senang je bli umah ni...tak caye?? lllaaa...same macam bli kete je...serius....beza die kalau ko rembat rumah banglow sebijik kat shah alam, same la macam ko angkat BMW wat loan 7 tahun...tu je...

tapi bile cakap pasal investment, maknenye musti la berkaitan dengan pulangan yang sudah semestinya bukanlah kerugian...btol?? yaaa btol...senang je, katekan la bli apartment sebijik, installment bulanan kat bank 500....then sewakan kat org lain 700...kan da ade cashflow positive 200 tuh?? tu la pulangan namenye....ni overview secara kasar je....banyak lagi skill leh dimanipulasikan dalam property investment nih....which is, aku still lagi dalam fasa pembelajaran dan pengkajian...ni blum aku citer auction property lagi...peehh...masyuk beb....

tapi tang wat loan tu yang leceh....bank ni macam2 die nak....kelecehan mayb lebey sket dari bli kete la....tapi tak susah...kalau lengkap, then takde utang, tak blacklist, sume pinjaman lain bayar on time, mmg cepat je approve....skali da approve, nak wat loan lagi skali mmg kacang je la...hehe

aku skang tengah apply first loan...part ni yang tak gemar nih....itu la ini la...banyak sangat pusing die....tapi kalau lepas, al-masyuk la aku (insyaAllah)....hehe...kalau ade mood aku sambung lagi dalam entry yang lain pasal natang yang satu nih....all the best for me...haha

-shit....bile nak siap keje aku nih....aarrghhh-
Posted by anep@kecixz

3 comments:

nia said...

ceit..time keje wat keje len eh..hihi...

December 4, 2009 at 8:47 AM  
nanep said...

hehe...server sangkut...terpakse membebel jap...keke....lagipun sian blog ni da berhabuk ditinggalkan tau...nak join post ke??? kekeke

December 8, 2009 at 8:44 PM  
nia said...

hihi..xmoh... ;p

January 9, 2010 at 10:53 AM  
good things come to those who wait...