Wednesday, November 13, 2013 at 6:29 PM |  
milo 3 in 1 ni cukup popular mase aku kat skolah asrama dulu....mungkin sebab ianya betol2 sedap...ataupun sebab ianya mahal, maka ia jadi barang rare di kalangan penghuni aspura....peket dulu bukan macam sekarang, bentuk panjang...dulu bentuk petak....ade yang makan begitu saja, ade yang bancuh ngan air watercooler, malah ade yang seterika milo tersebut dijadikan coklat untuk dibaham ketika bersidai di koridor sambil tidak berbaju...kreatif kan? biasa la duduk asrama, otak kene sentiasa ligat memikirkan jalan untuk menjahanamkan alam sekeliling....tu belum masuk lagi bab masak megi dalam gayung...

tapi bukan pasal milo yang aku nak citer...namun berbekalkan sifat peket milo yang tertera di atas....ade persamaan yang aku boleh kaitkan dengan kehidupan aku pada dua bulan lepas, bertarikh 20 SEPTEMBER...3 perkara yang berlaku dalam hari yang sama....."life changing events" bak kata pepatah orang jawa timur....aku rumuskan semuanya dalam bentuk formula seperti di bawah....ok jap, nak gi toilet jap, then solat, then sambung balik..  zasss!!

ok da fresh...skang 6pm...aku tulis dengan pantas sebab jap lagi nak balik...begini skripnya

1. biniku pregnant

pagi tu aku mcm biasa nak gi mandi...tapi ade satu objek atas mesin basuh, dengan bentuk yang begitu asing parking baeekk punya kat situ....itulah seprais pertama aku pada hari bertuah tersebut....pregnancy test kit menunjukkan 2 garis, maknanya biniku preggy...aku toleh belakang, die senyum je...hehe...walaupun sebenarnye bini aku da dapat merasakan die ade isi, tapi kini telah sah 90%....die mmg camtu, instinct die kuat sket....banyak perkara yang die dapat rase....tapi bab tunjuk arah jalan, sumpah aku tak caya die....haha....boleh sesat sampai krabi dibuatnye...maka dipendekkan cerita, aku dengan semangat meneruskan aktiviti mandi sambil tersenyum...sabun masuk mata mulut aku da tak kesah da....semangat untuk memenuhkan tentatif pada hari ini....1 down, 2 to go!

2. lelong rumah

hari ni aku masuk 4 bijik umah....3 daripadanya menggunakan nama rakan2 jv, 1 guna nama bini aku....tapi yang bini aku punye tu masuk saje2 je.....dgn harapan dapat kawteam....yang betol2 aku target adalah salah satu daripada 3 biji tersebut...long story short, 3 biji kalah, 1 menang...of koz la yang menang tu umah bini aku...haha....kat situ aku da start penin, salah caturan....sbbnye unit tu aku tak tengok langsung, taktau berape bilik, senang citer tak buat homework yang secukupnye sebelum bertarung....tapi maybe dah rezeki bini aku dan baby dalam perut, rumah tu sangat cantik! dan fully furnish...siap ade tv lcd 40 inci lg tuuu....hehe...dalam entry lain aku cite pasal umah ni....so, 2 event da jalan, ibarat merak kayangan, dada aku bertambah kembang untuk meneruskan tentatif ke 3....zassss!!

3. interview kerja

oleh kerana kontrak tak sambung dengan company sekarang, maka aku terpaksa cari keje baru demi kelangsungan hidup dan demi sesuap nasi untuk kami sekeluarga....ok, sesuap tak cukup....maka pemilihan kerja pun harus dibuat dengan teliti supaya dapat menghasilkan beberapa suap nasi....so, petang tu aku pegi interview kat company kepada kakak paan....hehe, gune cable la beb...dari kajian tak berapa teliti yang aku buat, nampak company ni mcm ok....interview berjalan selama sejam lebih gak, dengan keadaan aku terkulat2 menjawab setiap pertanyaan General Manager die...ciss....english speaking memang aku nyampah...cube la suruh aku cakap BM....nescaya die akan menanges suruh aku stop bercakap....mcm biasa dipendekkan cite, aku dapat 2nd interview lantas dapat la position tu...as s system engineer...aku pun taktau keje tu camne sbb pada tarikh karangan ni dibuat, aku masih belom lapor diri kat company tu...hehe

kesimpulan

dalam 1 ari, tiga perkara yang gembira membuatkan aku tak berenti senyum sampai ke esok paginye....hehe....namun dalam kegembiraan tu, banyak gak la onak dan duri yang aku kene lalu....biniku bleeding, umah lelong tersebut tidak mendapat restu owner asal, bakal kerja yang aku tak penah buat....macam2 lagi la...ade mase aku tulih satu2.....tapi disebabkan aku tau sangat perangai aku macam mane, kemungkinan besar aku takkan tulis da pasal perkara di atas...haha....takpe la...hanya berdoa 3 perkara di atas dapat berjalan dengan baiknya dan dengan izinNya...amin~

aik....da 6.30 da!!?? aku da lambat...untuk...........main game!!! before balik...hehe....chiow....zasss!!!

Posted by anep@kecixz

0 comments:

good things come to those who wait...