Saturday, September 3, 2011 at 6:42 AM |  
bunyi macam belaja kat luar negeri ye tak?? haha....memang tak!! saje nak conteng kat sini pengalaman aku beraya di rumah mertua....ape?? bukan perantauan?? aaahhh....ikut kamus hidup aku yang sentiasa berubah2 definisinya, itu dikira merantau jugak...zasss

walaupun aku selalu balik umah mertua aku pada ujung2 minggu untuk menghilangkan busan di rumah sendiri, mengasingkan diri dari hiruk-pikuk kota, mahupun hanya sekadar berniat nak makan free tapi lazat (tihtihtih).....tapi bile dah namenye pun beraya, aura yang datang bersama ungkapan aidilfitri tu ade lain macam sket....ataupun aku yang lebey2 nervous sbb selame ni beraye dengan keluarga sendiri sekaligus membolehkan aku untuk tidak beradab ketimuran sewaktu beraya....haha...ntah la...mungkin...mungkin...

pagi2 raye aku cube melambatkan selambat mungkin proses untuk mandi sunat....hanya semata2 kerana sifat malas yang menebal....takde kene mengena ngan afdal or anything else...so guyz, dont try this at home....namun hasil dari latihan yang kerap kali diulang2 disebabkan terlambat pegi kelas mahupun lambat gi dating, aku telah berjaya menyiapkan diriku berbaju raya lengkap sebelum 8.30 pagi....aik, sunyi sket lak umah ni.....oooohh....mak ngan bapak mertua aku da pun gi masjid awal2....mungkin derang pun ade sifat malas yang menebal, iaitu malas menunggu aku yang bangun lambat....nasib baik abg ipar aku ade...leh wat geng gi semayang same2.....maka lepas makan ketupat lebey kurang, kitorang chow...zasss

semayang raye, macam biaselah...yang kurang biase dari hari2 yang biase adalah khutbahnya selepas solat....lepas abes semayang aku pun duk cari bayang abg ipar aku ngan anak die....mane ek agaknye.....khutbah pun da stat dalam 10minit, aku memulakan langkah pendekar pertama mencapai selipar untuk isap rokok jap kat lua....ala, lua pun stil dengar khutbah ape....tak salah pun...yang salah adalah merokok....haha....sambil2 tu cari gak lagi mane tau kot2 angah (abg iparku) pun cari port isap rokok gak....namun gagal....last2 aku terpandang ade kelibat bergerak dalam kete aku....peh!!! da siap masuk kete!! lagi tak tahan....dalam kete yang tertutup tingkap, kompom lagi tak dengar khutbah...kire aku terhormat sket la.....tapi dalam serba keserbasalahan, aku bersangka baik mungkin die nak balik cepat sbb sakit perut, or anak die menangis nak balik.....takpe la kalau camtu....eh....jap2....abeh aku nak balik pakai ape??? angah!!! tunggu!!! (adegan seterusnya dicensoredkan dan berakhir pada babak di mana kitorang sampai di rumah dalam keadaan tersengih mengharapkan tiada siapa perasan mengenai kepulangan luar biasa awal kami pada pagi itu.....haha)

masuk lak bab beratur salam2 beraya ngan mak bapak adik beradik dan sebagainye....alah, ini acara tahunan gak kat family aku dulu (sempat aku monolog lagi)....takde ape yang beza kot, layankan aje la....turutan beratur pun same....yang tua jalan dulu salam ngan abah....aku pun wat endah tak endah je....tapi lame sangat sorang2 ni salam abah ngan mak, mcm ade bagi amanat bagai aaa.....takpelah aku fikir....bukan nak kejar ape pun.....sampai je giliran aku...aku pun memulakan dialog rasmi hari raye...

"selamat ari raye abah....maaf zahir dan batin"

abah mertua aku pun menjawab

"ye selamat ari raye....abah maafkan semuanya.....cume satu je abah pesan....semayang jangan tinggal...Quran jangan tak bace....ni sume bukan abah yang tanye nanti....Allah yang akan tanye....duit ade 300 bilion pun tak akan kemana"

dan ade lagi beberapa amanat tambahan yang aku tak ingat....membuatkan aku terkedu di pagi raye....patut la sorang2 lame....ade tazkirah upenye.....tertunduk aku lame di situ tak tau nak bagi reaksi ape....peh, tapi part mane yang tertusuk tu, tertusuk gak...part 300 bilion tu nak wat aku tergelak pun ade....hehe....da abeh sesi sayu-menyayu, sume pun melepak tersenyum kat ruang tamu....tapi aku tetap rase ade sumthin wrong sumwhere.....

loh...ngan bini sendiri aku lum beraya lagi!!! haha....aku pandang bini aku, die pun tergelak same....ingatkan aku sorang je terlupe status aku sebagai suami ala2 mithali, upenye die pun ingat die masih bujang.....kakakaka....maklumla, raya pertama bersama....jadi aktiviti raye private bersama diteruskan di dalam bilik kami sahaja....fuh, perasaan lain macam datang lagi skali bilemane ade seseorang mencium tgn lalu meminta maaf tunduk dengan penuh ikhlas....selame ni aku je cium tgn org tua....mule terasa sebak dan berat jap....bukan ape, tersentak dengan hadirnya rasa tanggungjawab besar yang akan aku pikul seumur hidup....tapi part paling best, bini aku bagi duit raye!!!! dan ini adalah tahun ketiga aku dapat duit raye dari die...pertama bergelar awek, kedua bergelar tunang, dan skang da jadi bini....aku??? 3-3 taun tu haram nak ingat pun....aduiyai, terasa nak menyuruk dalam selimut gebu yang terbentang indah kat sebelah aku....tapi nescaya jika perkara itu dilakukan, maka raya pertama aku akan ranap sepenuh hari hanya di atas katil....haha....maka kitorang pun keluar bilik dan melayan tetamu yang datang, gi merayau beraya...bla...bla...bla....ala, same mcm korang raye la...zass

kesimpulannya, walaupun raya di perantauan, tapi aku tetap rase best, unik dan indah sekali....mungkin sbb family baru aku adalah sangat baik dan menerima kehadiran aku seadanya....di tambah pulak dengan sifat mazmumah aku yang mmg selambe...haha....sama sepertimana jika kite mendapat kawan baru la...kalau ok, ngam, seronok kan?? apetah lagi aku dapat family baru, sedara mara baru, ipar duai bagai.....dan apetah lagi org yang dapat bini baru....tapi bab tu hanya Saleh Yaacob yang layak kupas, bukan aku....haha

dengan ini aku dengan sukacitanya aku sertakan ucapan rasmi hari raye yang dahulu-kala hanya diucapkan semata2 mengharapkan duit raye.....kehkehkeh....namun kali ni dengan penuh ikhlas dan tawaduk (amboi), SELAMAT HARI RAYE DAN MAAF ZAHIR BATIN! zaasssss~




Posted by anep@kecixz

1 comments:

Nia said...

Cayang!!!!! hihi..da lame bace tp br nk komen..hikhik..hmm..harap2 kite leh menten our r/ship nih ngn baek..kalo gado pon kite try la bincang leklok..kalo ain ade wat salah tego la ain mn yg patot,pastu leh time ain nye opinion gak..kite same2 bina r/ship kite nih eh..sori kalo slalu majok2 ngn die..hukhuk..mmmuuaaahhh!!! sayang kamu sgt2!!!!!

September 16, 2011 at 11:43 AM  
good things come to those who wait...